16th huhti2014

TUOMAS UUSHEIMO: FALLEN ANGELS
29.5. – 26.06.2014

Aki Salmelan runoja sekä Tuomas Uusheimon valokuvia meteoriiteista sekä niiden synnyttämistä maisemista ja tiloista.

imagine / this piece of rock / a meteorite
as a word broken from
a long sentence / imagine that
it might carry
an echo of a story
it once told

Fallen Angels by Tuomas Uusheimo
Chelyabinsk, 2013, Diasec, 90 x 120cm

Jumalat kiertävät taivaita öisin, ja heidän kulkunsa ohjaa maanpäällisiä tapahtumia. Yölliset tarkkailijat ovat seuranneet taivaankannen tapahtumia jo tuhansia vuosia, ja aina joskus jumalten on nähty laskeutuvan maahan tulisena liekkinä.

Monet kansat ovat pitäneet taivaankannen valoilmiöitä jumalten ilmenemismuotoina. Muinaisessa Mesopotamiassa varhaiset tutkijat huomasivat nelisen vuosituhatta sitten, että jumalten kulkua taivaalla saattoi ennakoida. Tämä johti havaintotähtitieteen syntyyn.

Vaikka tähtien liikkeitä on tutkittu ja kirjattu jo tuhansia vuosia, taivaankannen ilmiöihin on aina liitetty myös tarinoita. Salamat – ukonnuolet – on nähty jumalan sinkauttamina aseina niin antiikin Kreikassa, jossa Zeus usein kuvattiin salama kädessään, kuin Suomessa, ja Iranissa taivaanjumalalla oli kädessään nuija, jolla hän saattoi iskeä vihollisiaan. Toki myös Vanhan Testamentin Jumala on saattanut vihassaan sinkauttaa salaman synnintekijöitten päälle.

Toisinaan jumalan isku osuu maahan asti. Taivaalta sataneet meteoriitit ovat olleet vielä vaikuttavampia kuin salamat, ja Viron Saarenmaahan joskus yli kaksi vuosituhatta sitten iskeytynyt meteoriitti on saattanut jättää jälkensä Kalevalaan, jossa lauletaan, kuinka ”taivas reikihin repesi” ja tulikipuna lensi yhdeksän taivaan läpi. Maailman toisella puolella taas kerrotaan, että Kaaban musta kivi on alkujaan laskeutunut taivaasta ja että ihmisten synnit ovat saaneet sen muuttumaan mustaksi – alkujaan se oli hohtavan valkoinen.

Ajatus meteoriitista pudonneena, tai langenneena, enkelinä palauttaa meidät ihmiskunnan uskonnollisen kokemuksen varhaishistoriaan. Monoteistisessa perinteessä Saatana oli alkujaan hohtavan kaunis enkeli, joka syöstiin taivaasta maahan ja sillä matkalla paloi rumaksi ja mustaksi. Kuin loistava tähdenlento, joka maahan päästyään on vain musta kivenlohkare. Mutta ehkä lohkareen muodoissa ja rakenteessa on vielä jotakin taivaallista kauneutta jäljellä, kun katsomme tarkkaan.

Jaakko Hämeen-Anttila

– – –

Tuomas Uusheimo (s. 1973) opiskeli valokuvausta Rhode Island School of Design:issa ja valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta. Viime vuodet hän on valokuvannut arkkitehtuuria toimeksiantoina suomalaisille sekä kansainvälisille lehdille ja suunnittelutoimistoille. Hänen teoksiaan on ollut esillä yhteisnäyttelyissä Suomessa, Kroatiassa, Kiinassa, Tunisiassa ja Yhdysvalloissa. Fallen Angels on Uusheimon toinen yksityisnäyttely.

Aki Salmela on helsinkiläinen runoilija ja suomentaja. Salmelan esikoiskokoelma Sanomattomia lehtiä ilmestyi vuonna 2004 ja sai Kalevi Jäntin palkinnon. Runokokoelmalla Tyhjyyden ympärillä Salmela voitti Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinnon.

Fallen Angels by Tuomas Uusheimo
Kaali järv, 2013, Diasec, 90 x 120cm

uusheimo-lappajarvi-90x12001
Lappajärvi, 2014, Diasec, 90 x 120cm