28th huhti2011

28.04.-22.05.2011
Alvar Kolanen: TÄHDET TUIKKIVAT

Alvar Kolanen (1921-2007) oli mestarillinen mainosvalokuvaaja, joka kuvasi suomalaisia viihde- ja muotimaailman tähtiä 50-luvulta 70-luvun puoliväliin. Monet hänen kuvistaan ovat syöpyneet kansamme alitajuntaan ja muodostuneet ikonikuviksi. Keski-ikäisen Olavi Virran tai Reissumies Tapsa Rautavaaran reppu selässään tunnistavat kaikki. Lenita Airisto, Pirkko Mannola,Laila Kinnunen ja Vieno Kekkonen loistavat kuvissa, samoin monet myöhemmät mallit, laulajat ja yhtyeet.

Alvar Kolanen kuvasi melkein kaikki maamme ykkösrivin laulajat suomalaisen iskelmämusiikin kulta-ajalta. Laaja tuotanto kattaa PR-kuvia, levyjen ja lehtien kansia, kuvia äänilevyn teon tekniikasta ja television alkuajoilta, tähtihetkiä lavalta ja muotimaailmasta, elokuvien still-kuvia sekä tunnelmallisia esimerkkejä Helsingin muuttuvista kasvoista.

Kuten Peter von Bagh on sanonut ”Iskelmä on kansakunnan muisti”. Valokuvalle on usein annettu tämä sama arvokas kunniatehtävä. Kun nämä kaksi kansakunnan muistia toimivat yhdessä, muistijälki on totaalinen ja ainutkertaisen voimakas. Tämän voi nyt kokea valokuvaaja Alvar Kolasen näyttelyssä Kotkan Valokuvakeskuksessa.Menneiden vuosikymmenten kaihoisat sävelmät soivat komeassa näyttelytilassa, jonka seinillä poseeraavat samojen aikojen iskelmätähdet…Tarjolla on siis aito, kouriintuntuvan todellinen nostalgiatrippi.

© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. © - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta.