18th huhti2016

NYT: Martti Matilainen – Stadi, Metsä ja muita tarinoita 8. – 30.4.2016

Näyttelyni kaikki kuvat on tehty 2013-2016 aikana ja ne perustuvat omiin epämääräisiin menneisyyden muistikuviini, jotka sekoittuvat nykyhetkeen. Yksittäisten kuvien lisäksi on mukana kaksi kuvasarjaa, jotka ovat valmistuneet 2016 alusssa. ”Mun Stadi” kuvasarja oli yksi tämän vuoden Fotofinlandia finalisteista. Kaikki näyttelyni kuvat on tehty kollaasitekniikalla, eli usean kuvan osia yhdistelemällä olen luonut uusia, omia todellisuuksiani. Ne ovat kuin tämän hetken ajatuksiani, eräänlaista itsetutkiskelua ja oman elämän pohdiskelua.

1

Kuvasarja Mun Stadi liittyy lapsuuteni ja nuoruuteni Helsinkiin, lähinnä Kallion ja Kaivopuiston alueille. Synnyin ja asuin 34 ensimmäistä vuottani Helsingissä. 50- ja 60-luvun lapsuuteni muistikuvat liittyvät olennaisesti korkeiden kerrostalojen hämäriin ja ahtaisiin sisäpihoihin. Ne olivat yleensä täynnä elämää ja varsinkin lapsia. Pihat olivat jännittäviä ja sokkeloisia paikkoja, joita matalat aidat usein erottivat ”vihollispihoista.” Se oli osa mun Stadia, jonka tunnelmaa olen yrittänyt näissä kuvissa tavoitella. Tämä 8 kuvan sarja on osa suurempaa Helsinki- aiheista kuvakokonaisuutta joka valmistuu lopullisesti n. vuoden kuluttua.

Minun metsäni on toinen kuvasarja, jossa olen pyrkinyt luomaan sitä kokonaistunnelmaa, jonka lapsuudestani muistan. Kun pienenä helsinkiläispoikana 50-luvulla jouduin kesälapseksi maalle, tutustuin ensimmäistä kertaa kunnon metsään. Kokemus oli hyvin salaperäinen ja hieman pelottavakin. Siitä asti, kun aikuisena 80-luvulla muutin Helsingistä maalle, olen etsinyt samaa vaikutelmaa. Nykymetsistä en ole sitä löytänyt. Niinpä päätin rakentaa sen itse nykyisillä kuvankäsittelymenetelmillä.

Minun metsäni 1

Kuvataiteilija Martti Matilainen ( s. 1948 Helsinki ) on saanut laajan kuvataidekoulutuksen ja käynyt mm. Suomen taideakatemian koulun 1969-73. Hän on osallistunut ahkerasti yhteisnäyttelyihin ja kilpailuihin ja pitänyt useita yksityisnäyttelyitä. Hän on ollut mukana yli 70 kansainvälisessä valokuvanäyttelyssä ja saanut niistä n. 20 palkintoa. Matilainen oli myös tämän vuoden Fotofinlandia 2016 finalisti.

Näyttelyn lehdistötilaisuus järjestetään 7.4.2016 klo 13 ja avajaiset 7.4.2016 klo 18.00.

Tervetuloa!