03rd syys2009

4.9. – 3.10.2009
Klaus Riederer: Alaston totuus

Kun tuijotan itseäni peilistä, minulle herää ajatus, ettei minulla ole harmaata aavistustakaan siitä, kuka tuolla lasin takana oikeastaan on. Mitä hän tuntee sisimmissään? Osaako hän rakastaa? Mistä hän haaveilee, unelmoi?

Vaikka nämä kysymykset ovat mietityttäneet minua ainakin kolmanneksen elämästäni, on kohtalon ivaa, miten elämänkokemukset, ennen kaikkea kuluvan kuukauden aikana sattuneet, ovat minua muuttaneet. Juuri kun kuvittelin saaneeni tarpeekseni taiteen tekemisestä, avautui minulle tilaisuus osallistua kunnianarvoisan valokuvaajan, Arno
Rafael Minkkisen, “3 to 7” –valokuvaustyöpajaan Kotkassa 3. – 7. 8. 2009. Arnon avainkysymys “Are you teachable?” kaikuu mielessäni, kun ajattelen miten paljon joudun luopumaan aikaansaannoksistani päästäkseni matkallani eteenpäin. Kiitos ainutlaatuisen opettajani ja osaavien kurssitovereideni, aloin kurssilla valokuvata minulle aivan uudella tavalla, ja ennenkaikkea samalla opin löytämään suuntaa elämälleni. Jäljestäpäin ajateltuna, niin moni aiemmin kieltämäni opetus nyt alkaakin tuntua järkeenkäyvältä.

Näyttelyssä on esillä Arnon työpajan lopullisen 7 kuvan kokonaisuuden lisäksi toinen sarja, jota en voinut olla työstämättä enkä aloittamatta jo heti kotimatkallani työpajalta. Arnon ehdotuksesta olen myös palaamassa juurilleni — ääneen. Niinpä näyttelyn kolmas osio on ääniteos. Jää kävijän koettavaksi, onnistunko ylittämään itseni: toteuttamaan kaiuttimilla kolmeulotteista äänimaisemaa kolmannen gallerian haastavaan akustiikkaan.

Näyttelyn lopputulos on minulle jotain täysin ennalta aavistamatonta. Ehkä tämä juuri kuvastaakin hyvin matkaa itseni sisälle.

Näyttelyn kaikki valokuvat olen ottanut Canon EOS 40D –järjestelmädigikameralla, vedostanut Epson 11880 –suurkuvatulostimella ja pohjustanut alumiinikomposiittilevyille.