25th kesä2009

25.06. – 19.07.2009
Antti Puskala: Rosbergista Räikköseen

Kotkan Valokuvakeskuksen näyttelyvuoden 2009 eräs merkittävimmistä kohokohdista on kansallisesti tunnetun ja tunnustetun sekä maailmalla loistavasti menestyneen Formula-1 kuvaajan, Kauhajoella 1945 syntyneen Antti Puskalan ensimmäinen henkilökohtainen valokuvanäyttely. ”Rosbergista Räikköseen” on mahtava , korkeatasoinen ja voimakkaan emotionaalinen läpileikkaus suomalaisen autourheilun kiistämättä parhaan kuvaajan elämäntyöstä. Esillä on 60 valokuvaa vuosilta 1983 – 2009. Näyttely on Kotkan Valokuvakeskuksen omaa tuotantoa ja näyttelystä tehdään mahdollisesti myös kiertonäyttely

Antti Puskala on kuvannut päätyökseen formuloita 36 vuoden ajan. 510 Grand Prix:tä ja lukemattomia F1-testiajoja. Antti Puskala on myös kuvannut MM-ralleja, niiden testiajoja ja harjoituksia ympäri maailman.

F1-kisoissa on noin 100 virallista kuvaajaa, joilla on pysyvä passi kisoihin. Jotta passi pysyy voimassa, on kuvaajan julkaistava vähintään 240 kuvaa vuosittain lehdistössä. Lehtileikkeet toimitetaan Pariisiin FIA:lle, joka antaa kuvausoikeudet.

Antti Puskala© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Antti Puskala© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Antti Puskala© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Antti Puskala© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta.

Antti Puskala on tällä hetkellä ainoa suomalainen kuvaaja F1:ssä, joten voidaan todeta hänen olevan ”paras suomalainen F1-kuvaaja”. Viralliset kuvaajat käyttävät numeroitua kuvausliiviä. Formulaviikonloppuna Antti Puskala saapuu torstaina kisakaupunkiin. Kuvauspäivät perjantaista sunnuntaihin ovat todella hektisiä, lähes infernaalisia. Kuvauspäivä alkaa aamulla kello seitsemän ja päättyy usein vasta kello 22:00. Maanantaina on edessä paluu kotimaahan.
Antti Puskala käyttää Canonin huippuluokan digitaalikameroita, joita keikoilla mukana on aina kaksi. Lisäksi matkassa on aina erilaisia objektiiveja. Suoratulostus antaa mahdollisuuden kuvien tulostamiseen myös tarvittaessa paikan päällä.

Kun filmiltä siirryttiin digitaalisuuteen on kuvien määrä lisääntynyt valtavasti ja myös kuvaamisesta on tullut nopeatempoisempaa. Virallisia henkilökuvia F1-kuljettajista saavat ottaa vain viralliset kuvaajat kauden alkaessa Australian osakilpailun yhteydessä. FIA järjestää myös Japanin osakilpailun yhteydessä ”luokkakuvauksen”, jossa F1-kuljettajat poseeraavat yhdessä.

Antti Puskala on suomalaisen autourheilun kokenein valokuvaaja. Hänen elämäntyönsä muistetaan ja tullaan muistamaan erityisesti Formula 1 – kilpailuista. Lukuisat lehdet Suomessa ja ympäri maailman ovat julkaisseet hänen kuviaan.