03rd huhti2016

Kymen Sanomat nettilehti 2.4.2016: Haminalainen Alvi
Salovaara osallistui Suursaaren valtaukseen — tarina päätyi kirjaan

2.4.2016 18:04
Kuva: Kimmo Seppälä
Salovaara

Haminalainen Alvi Salovaara oli mukana Suursaaren valtauksessa vuonna 1942.

Kauko Röyhkän ja Juha Metson Suursaari-teoksesta on ilmestynyt uudistettu painos. Kirja sisältää ennen julkaisemattomia kuvia sekä lisäluvun Jumindan miinoitetusta alueesta. Teokseen on myös lisätty haminalaisen Alvi Salovaaran haastattelu.

Satavuotias sotaveteraani oli mukana valtaamassa Suursaarta maaliskuussa 1942. Salovaara muistaa yli 70 vuoden takaiset tapahtumat edelleen kirkkaasti. Hänen joukkueensa lähestyi venäläisten valtaamaa saarta Haapasaaresta käsin.

— Meidän oli tarkoitus hiihtää Suursaareen jäätä pitkin, mutta kenraalimajuri Aaro Pajari määräsi meidät käyttämään hevosia, sillä hän ei halunnut väsyttää miehiä. Meillä oli kaksi konekivääriä ja valonheitin hevosen vetämässä reessä, Salovaara muistelee.

Hänen ryhmänsä eteni koillisrannalle ja Pajarin suurempi valtausryhmä hyökkäsi länsipuolelta.

Valtaus oli nopeasti ohi. Salovaaran ryhmä vietti Suursaaressa vain muutaman päivän.

— Saaressa ei ollut tuolloin yhtään siviiliä tai eläintä. Monet taloista olivat yhä ehjiä.

Lue Alvi Salovaaran haastattelu ja Suursaari-kirjan arvio sunnuntain lehdestä.