24th huhti2009

24.04. – 23.05.2009
Kari Pullinen: Kansallismaisema

Helsinkiläinen Valokuvaaja Kari Pullinen on pitkän linjan kuvaaja, jonka teoksia näkyy useissa suomalaisissa ja ulkomaisissa julkaisuissa.

Yhdessä taiteilija Rosa Liksomin kanssa Pullinen on tuottanut innovatiivisen kuvakokonaisuuden suomalaisesta kansallismaisemasta ja yhdistettynä toiseuteen.

Kari Pullinen© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Kari Pullinen© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Kari Pullinen© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta.
Kari Pullinen© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Kari Pullinen© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Kari Pullinen© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta.

 

 

Rosa Liksom (oik. Anni Ylävaara, s. 7.1.1958 Ylitornio) on suomalainen kirjailija ja kuvataiteilija. Liksom on opiskellut antropologiaa ja yhteiskuntatieteitä Helsingissä, Kööpenhaminassa ja Moskovassa. Hänen teoksiaan on käännetty kymmenille kielille, ja hänen onkin todettu päässeen irti pohjoissuomalaisesta ja kansallisesta kontekstista ja saaneen eräänlaisen maailmankansalaisen leiman. Novellikokoelmien ja romaanien lisäksi Liksom on tehnyt sarjakuvia, maalauksia, elokuvia, näytelmiä ja lastenkirjoja.

Julkisuudessa usein aurinkolasien taakse kätkeytyvän Liksomin imago on nähty jonkinlaisena kokonaistaideteoksena, jonka osia hänen tuotoksensa ovat. Erityisesti romaani Kreisland (1996) on kirvoittanut tällaisia tulkintoja. Liksomin taiteilijakuvaa voidaan pitää analogiana hänen tuotannolleen sarjalliselle, itseään parodioivalle esitystavalle. Liksomin tuotanto on nähty niin pohjoissuomalaisena kansankuvauksena kuin sen parodiana.

Liksom aloitti kirjallisen uransa novellikokoelmilla Yhden yön pysäkki (1985) ja Unohdettu vartti (1986), jotka ovat luettavissa kuvauksena vähäosaisista ja syrjäytyneistä. Alkutuotanto vastaanotettiinkin suomalaista todellisuutta kuvaavina dokumentteina. Liksomin kirjallinen tyyli kuvataan usein postmodernismiksi. Liksomin tuotannon keskeisiä teemoja ovat nainen, vallankäyttö ja seksuaalisuus. Liksom mainitaan usein toisen tornionjokilaaksolaisen kirjailijan, Timo K. Mukan, temaattisena perijättärenä: muun muassa väkivalta ja ahdistus ovat molempien teoksissa toistuvia aiheita.