30th touko2016

Kolme kertaa Juha – Juha Vaskun näyttely
3. – 19.6.2016

Haminalainen taiteilija Juha Vasku tuo Kotkan Valokuvakeskukseen kesäkuussa palan brasilialaista slummia.

Toimittaja Anna von Hertzen haastattelee Juha Vaskua avajaisissa kello 18.30.


Vaskun taulut kertovat jokapäiväisistä tuskista – köyhyydestä, hyväksikäytöstä, rikollisuudesta ja toivottomuudesta – mitä monet ihmiset Brasiliassa kokevat. Avajaiset ovat perjantaina 3. kesäkuuta kello 18–20. TERVETULOA !

Kolme kertaa Juha - Juha Vaskun näyttely

Kolme kertaa Juha – Juha Vaskun näyttely

 

Vaskun taide kumpuaa hänen omista kokemuksistaan.

Valkeakoskella syntynyt Vasku muutti 1960-luvulla pikkupoikana isän työn perässä Brasiliaan, eikä elämä sinisilmäiselle pojalle ollut helppoa yli 11 000 kilometrin päässä lapsuuskodista.

Nuori Vasku ajautui rikollisjengiin, tappoi ja joutui melkein tapetuksi ja päätyi Brasilian pahamaineisimpaan vankilaan Carandiruun. Jätettyään jengielämän taakseen Vasku keräili itseään vuosia slummissa rötiskössä, jonka kattoparruilla juoksentelivat torakat ja kissankokoiset rotat.

Nykyään Haminassa asuva Vasku tietää henkilökohtaisesti, mitä köyhyys ja kurjuus Brasiliassa tarkoittavat. Taide on Vaskulle tapa purkaa tuskaansa, eikä Kotkan Valokuvakeskuksessa nähtävä näyttely jätä taatusti kylmäksi.

Näyttelyssä on kolme osaa: Miehet ja enkelit, Meidän jokapäiväinen sirkuksemme ja Orixas – afrikkalaiset Jumalat. Jokainen osa kertoo tarinaa Brasilian pimeistä puolista.

”Toivon, että teokseni avaisivat hieman ihmisten sydämiä. Suomessakin on omat ongelmat, joihin ihmisten pitäisi kiinnittää huomiota”, Vasku sanoo ja viittaa esimerkiksi syrjäytyneisiin nuoriin ja rasismiin.

”Joka paikassa on ihmisiä, jotka kärsivät. Toivon, että heitä ei jätettäisi yhteiskunnan ulkopuolelle. Monet tarvitsevat vain jonkun, joka välittäisi heistä.”

Vasku on tehnyt 1990-luvulta asti työtä Brasiliassa slummissa asuvien lasten nuorten kanssa, jotta heidän ei tarvitsi kulkea samaa tietä kuin Vasku itse kulki. Capoeirassa mestarin arvon omaava Vasku on perustanut lapsille ja nuorille capoeirakoulun, jonka ainoa pääsymaksu on se, että käy myös oikeaa koulua. Opiskelu ja välittävän aikuisen läsnäolo ovat parhaat keinot välttää elämä rikollisjengissä.

Taidenäyttelystä saadut rahat menevät capoeriakoulun tukemiseen Brasiliassa. Vasku töitä on ollut aiemmin esillä muun muassa Kiasmassa.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan taideteoksiin ja kuulemaan Vaskun ajatuksia.

Toimittaja Anna von Hertzen haastattelee Juha Vaskua avajaisissa kello 18.30. Näyttely kestää 19. kesäkuuta asti.

Ruumivalvojaiset-niminen teos Miehet ja enkelit -sarjasta. Katsoja katsoo kuvassa omia ruumiinvalvojaisiaan. Jujha teki sarjan teokset 1980-luvulla. Teokset olivat alun perin öljytöitä, mutta taulut menivät kuitenkin piloille, koska slummissa oli liian kosteaa säilyttää tauluja. Juha teki tauluista sittemmin graafiset versiot. "Olin jättänyt rikollisjengin taakseni, kuusi vuotta sen jälkeen rupesin maalaamaan. Oli suuri tuska, ja rupesin purkamaan pahaa oloani tauluihin", Juha kertoo.

Ruumivalvojaiset-niminen teos Miehet ja enkelit -sarjasta. Katsoja katsoo kuvassa omia ruumiinvalvojaisiaan.
Jujha teki sarjan teokset 1980-luvulla. Teokset olivat alun perin öljytöitä, mutta taulut menivät kuitenkin piloille, koska slummissa oli liian kosteaa säilyttää tauluja. Juha teki tauluista sittemmin graafiset versiot.
”Olin jättänyt rikollisjengin taakseni, kuusi vuotta sen jälkeen rupesin maalaamaan. Oli suuri tuska, ja rupesin purkamaan pahaa oloani tauluihin”, Juha kertoo.

 

Jokapäiväinen sirkuksemme -sarjan kuvat kertovat jokapäiväisistä tuskista, mitä ihmiset kokevat. Sirkuksessa nauretaan ja pidetään hauskaa, vaikka teltan ulkopuolella menisi muilla huonosti. Sirkus kuvaa yhteiskuntaa, joka ei välitä heikompiosaisten kärsimyksistä.

Jokapäiväinen sirkuksemme -sarjan kuvat kertovat jokapäiväisistä tuskista, mitä ihmiset kokevat. Sirkuksessa nauretaan ja pidetään hauskaa, vaikka teltan ulkopuolella menisi muilla huonosti. Sirkus kuvaa yhteiskuntaa, joka ei välitä heikompiosaisten kärsimyksistä.

Juha Vasku teki Orixas – afrikkalaiset jumalat -sarjan työt kokemuksistaan slummissa. Juha näki köyhän brasiliaisen kansan tuskan ja kärsimykset, joiden keskellä he elävät joka päivä. Teoksissa on candomblé-uskonnon jumalia, jotka antavat ihmisille voimia jatkaa eteenpäin. Afrikkalaiset orjat toivat candomblé-uskonnon mukanaan Bahiaan 1600-luvulla. Uskonto ja afrikkalainen kulttuuri rituaaleineen on edelleen vahva Bahian osavaltiossa.

Juha Vasku teki Orixas – afrikkalaiset jumalat -sarjan työt kokemuksistaan slummissa. Juha näki köyhän brasiliaisen kansan tuskan ja kärsimykset, joiden keskellä he elävät joka päivä. Teoksissa on candomblé-uskonnon jumalia, jotka antavat ihmisille voimia jatkaa eteenpäin.
Afrikkalaiset orjat toivat candomblé-uskonnon mukanaan Bahiaan 1600-luvulla. Uskonto ja afrikkalainen kulttuuri rituaaleineen on edelleen vahva Bahian osavaltiossa.