26th syys2016

Katoavat kuvat -Hiivagrammeja ja anthotypioita / Johanna Rotko 6.10 – 30.10.2016

Kotkan valokuvakeskuksessa avautuu 6. lokakuuta 2016 Johanna Rotkon ensimmäinen yksityisnäyttely. Esillä on eläviä kuvia, hiivagrammivalokuvia ja kasvivalotuksia.

Alkuvuonna 2016 Rotko kuvasi muotokuvia tuntemattomista ihmisistä ja heidän kasvoista tuli hänen tutkimuskohteitaan. Mallit Rotko metsästi työhuoneen läheisyydestä Kotkan Kirkkokadulta ja sen liepeiltä.
Taiteellisessa työssään Rotko tekee eläviä kuvia eli hiivagrammeja. Hän tutkii luontoa erilaisten mikrobiologiassa käytettävien kasvualustojen avulla. Näille elatusalustoille hän viljelee hiivaa ja valottaa uv-led-valojen avulla rasterikuvia. Kuva muodostuu noin 24 tunnin valotusprosessissa, kun kalvolle tulostettu musta rasterikuva suojelee hiivasoluja ja uv-säteet tappaa loput.
Rotko altistaa kuvaamansa muotokuvat luonnon armoille ja seuraa niitä valokuvaamalla, niin kauan kun alustalla tapahtuu jotain mielenkiintoista. Petrimaljojen rajatulle alueelle syntyy eri lajien välisiä konfikteja ja taisteluja, niille kasvaa homeita, bakteereja ja muita outoja otuksia. Niille syntyy luonnon muodostelmia, mielenkiintoista kasvua, värikästä, kaunista, lyhytaikaista kukoistusta ja myös paljon tuttuudellaan tylsiä, rumiakin ja jopa pelottavia lajeja, kertoo Rotko.

Projektin keskeiset kysymykset liittyvät Rotkon luontosuhteeseen, katoavaisuuteen, materian kiertokulkuun sekä
valokuvaukseen ja aikaan. Hän pohtii kuinka hänen omat tekonsa vaikuttavat luontoon ja ympäristöön. Vuonna 2016 Rotko laajensi taiteellista tutkimusta anthotypioihin, joissa vedostaa valokuvia kasviuutteiden valonherkkyyttä hyväksikäyttäen. Hän vedostaa valokuvia käyttäen muun muassa spiruliinaa, punajuurta, mustikkaa ja kahvia. Rotkoa kiinnostaa vedostustavan hitaus, luonnon valonherkkyys ja katoavaisuus.

Tulevaisuudessa Rotko jatkaa taiteellista tutkimustaan yhdistäen siihen enemmän tieteen menetelmiä ja välineitä. Hän kertoo että: ”Haluan tutkia lisää kasvien ja suomalaisten superfoodien valonherkkyyttä ja käyttäytymistä hiivagrammeissa. Haluan tulevaisuudessa keskittyä kasvualustoihin ja hiivaan sekä sen eri lajeihin, yhdessä tieteentekijöiden kanssa.” Rotkolle on tärkeää että hänen käyttämänsä aineet eivät ole myrkyllisiä vaan ovat jopa terveellisiä. Näin hän voi tehdä kaiken huoletta kotilaboratoriossaan eli keittiössään. Hiivagrammien loppusijoituspaikkahan on biojäteastia.

JOHANNA ROTKO, 2016
Johanna Rotko
johanna.rotko@gmail.com
www.johannarotko.com
www.hiivagrammi.fi
040 7606 745