07th maalis2017

LAITURIGRAFFITIT

Laiturigraffitit-valokuvateokseni koostuu 42 tulostetusta printistä. Valokuvat olen kuvannut kahdella veneretkellä Kotkan vanhan sataman laitureista vuoden 2015 kesällä. Yhteensä valokuvia on parisataa, joista olen valinnut tähän tilaan sopivan kokonaisuuden neljän eri laiturin graffiteista: Banaanilaiturin, Välilaiturin, Puolanlaiturin ja Sunilan laiturin.

Laiturigraffitit ovat erimaalaisten merimiesten tekemiä merkintöjä laitureiden merenpuoleiseen sivuun. Useimmiten ne maalattiin silloin, kun laivan kupeen maalipintaa korjailtiin. Merimiehet halusivat jättää muiston satamassa käynnistään. Graffitissa on usein laivan tai tekijän nimi, joissain vuosiluku tai pelkkä maalattu merkki. Usein vuosiluku kuitenkin puuttuu, ja sen tähden graffitia on vaikea ajoittaa. Suurin osa maalatuista graffiteista on jo kulunut laitureista pois. Valokuvissa esiintyvät graffitit ovat noin 50 vuoden ajalta.

Laiturigraffiteja voisi verrata muinaisiin luolamaalauksiin tai kalliomaalauksiin, nykyisiin vessakirjoituksiin tai yhä suositumpiin nykygraffiteihin. Ihmisellä on tarve todentaa olemassaolonsa erilaisilla merkinnöillä, joita hän jättää elinympäristöönsä tai käymiinsä paikkoihin.

Teokseen olen liittänyt mukaan oman graffitini: kahden satamatangon sanat. Toisessa puhuu laivatyttö ja toisessa merimies.

Kotkassa 2.3.2017

Taidemaalari Olavi Heino