18th loka2012

22.11-22.12.2012
Sakari Viika – Heavy Light

Sakari Viika (s. 1956) on toiminut valokuvaajana 1970-luvun lopulta lähtien. Pitkän uransa aikana hän on dokumentoinut kuvataidetta, performansseja, installaatioita, sekä tanssia, oopperaa, teatteria sekä työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdille.
Hän on osallistunut lukuisiin poikkitaiteellisiin projekteihin yhteistyössä eri alojen taiteilijoiden kanssa 1980-luvun alusta mm. Jack Helen Brut -performanceryhmä 1980-luvulla.
Sakari Viikalla on ollut useita yksityisnäyttelyitä ja hän on osallistunut ryhmänäyttelyihin.

Heavy Light näyttelyn kuvat ovat syntyneet vapaan työskentelyn tuloksena, klassisen flaneeraajavalokuvaajan kuljeskelujen tuloksena.

Kirjan Heavy Light (Musta Taide 2009) esipuheessa Timo Valjakka kuvailee Viikan kuvia seuraavasti: ”Valo on Viikan kuvissa läsnä monella tavalla, mutta aina kuvan keskiössä. Se siivilöityy kostean sumun läpi ja peilautuu märästä asfaltista. Se näyttäytyy kelmeinä katulamppuina, tunkeutuu ikkunasta savuiseen baariin ja maalaa esiin autojen himmeästi kiiltävät kyljet.
Sille, joka malttaa pysähtyä, Viika näyttää miten valo voi olla moniaistista. Se voi olla hidasta, syvää tai nopeaa, mutta yhtä hyvin kovaa, raskasta tai kosteaa. Hänen kuvissaan valo on joskus miltei käsin kosketeltavaa ja silti syvästi henkilökohtaista. Se kutsuu luokseen samaan aikaan kun se pakenee sanallisia selityksiä.”

Kotkan valokuvakeskukseen Viika tuo Heavy Light näyttelystä uudistetun version. Pyrkimyksenä on ollut luoda ehyempi kokonaisuus ensi kertaa 2009 Helsingissä esillä olleesta kokonaisuudesta.

Sakari Viika CV