Menneet

13.11. – 12.12.2009
Kira Gluschkoff: Wild Visions

Kotkan Valokuvakeskuksen syyskauden näyttelyiden ehdoton timantti on kansainvälisesti menestyneen muotikuvaaja Kira Gluschkoffin ensimmäinen soolonäyttely ajalla 13.11. – 12.12.2009.

Toimiessaan mallina Milanon ja Pariisin catwalkeilla Kira Gluschkoff pohjusti tulevaa uraansa valokuvaajana. Tämä sympaattinen itseoppinut talentti on sittemmin saanut kuviaan Cosmopolitanin, Noisen, Ellen ja Glorian kaltaisiin kuuluisiin naistenlehtiin.
Gluschkoff on kuvannut yli kymmenen kantta Venäjän Elleen ja on ollut yksi lehden ykköskuvaajista jo useiden vuosien ajan.

Moni tunnettu suomalainen vaatemerkki saa kiittää Kira Gluschkoffia hänen valokuviensa kautta tuotteille syntyneistä positiivisista ja eleganteista mielikuvista. Marimekon, Ril´sin, Luhdan, Polan ja Ajattaren muotikuvat ovat 2000-luvulla olleet työlleen omistautuneen, kunnianhimoisen ja sosiaalisesti lahjakkaan muotikuvauksen suuriruhtinattaren käsialaa.

Näyttelyssä on esillä 35 Gluschkoffin muotikuvaa. Näyttely on nimeltään Wild Visions.

Kira Gluschkoff© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Kira Gluschkoff© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Kira Gluschkoff© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Kira Gluschkoff© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta.

8.10 – 7.11.2009
Laurene Bois-Mariage: Valokuvaukselliset

Kotkan Valokuvakeskuksen 39. näyttely on ranskalaisen Laurene Bois-Mariagen (s.1981) hienostunut ja valokuvataiteellisesti korkeatasoinen ”Valokuvaukselliset” teoskokonaisuus.

STATEMENT

Laurene Bois-Mariage© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Laurene Bois-Mariage© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Laurene Bois-Mariage© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta.

4.9. – 3.10.2009
Klaus Riederer: Alaston totuus

Kun tuijotan itseäni peilistä, minulle herää ajatus, ettei minulla ole harmaata aavistustakaan siitä, kuka tuolla lasin takana oikeastaan on. Mitä hän tuntee sisimmissään? Osaako hän rakastaa? Mistä hän haaveilee, unelmoi?

Vaikka nämä kysymykset ovat mietityttäneet minua ainakin kolmanneksen elämästäni, on kohtalon ivaa, miten elämänkokemukset, ennen kaikkea kuluvan kuukauden aikana sattuneet, ovat minua muuttaneet. Juuri kun kuvittelin saaneeni tarpeekseni taiteen tekemisestä, avautui minulle tilaisuus osallistua kunnianarvoisan valokuvaajan, Arno
Rafael Minkkisen, “3 to 7” –valokuvaustyöpajaan Kotkassa 3. – 7. 8. 2009. Arnon avainkysymys “Are you teachable?” kaikuu mielessäni, kun ajattelen miten paljon joudun luopumaan aikaansaannoksistani päästäkseni matkallani eteenpäin. Kiitos ainutlaatuisen opettajani ja osaavien kurssitovereideni, aloin kurssilla valokuvata minulle aivan uudella tavalla, ja ennenkaikkea samalla opin löytämään suuntaa elämälleni. Jäljestäpäin ajateltuna, niin moni aiemmin kieltämäni opetus nyt alkaakin tuntua järkeenkäyvältä.

Näyttelyssä on esillä Arnon työpajan lopullisen 7 kuvan kokonaisuuden lisäksi toinen sarja, jota en voinut olla työstämättä enkä aloittamatta jo heti kotimatkallani työpajalta. Arnon ehdotuksesta olen myös palaamassa juurilleni — ääneen. Niinpä näyttelyn kolmas osio on ääniteos. Jää kävijän koettavaksi, onnistunko ylittämään itseni: toteuttamaan kaiuttimilla kolmeulotteista äänimaisemaa kolmannen gallerian haastavaan akustiikkaan.

Näyttelyn lopputulos on minulle jotain täysin ennalta aavistamatonta. Ehkä tämä juuri kuvastaakin hyvin matkaa itseni sisälle.

Näyttelyn kaikki valokuvat olen ottanut Canon EOS 40D –järjestelmädigikameralla, vedostanut Epson 11880 –suurkuvatulostimella ja pohjustanut alumiinikomposiittilevyille.


23.07. – 30.08.2009
Gottfredson, Taliaferro & Barks: Walt Disneyn Vanhat Mestarit

Gottfredson, Taliaferro & Barks
23.07. – 30.08.2009

Reichelt und Brockmannin ja Kotkan valokuvakeskuksen yhteistyönä toteuttama Walt Disneyn Vanhat Mestarit-näyttely.

Näyttelyssä on yhteensä 74 teosta vuosilta 1933 – 1987. Näyttelykokonaisuudesta löytyy serigrafioita, litografioita, strippisarjoja ja luonnoksia Carl Barksilta, Al Taliaferrolta ja Floydfredsonilta.

Onko Kotkasta tullut Ankkalinna?


25.06. – 19.07.2009
Antti Puskala: Rosbergista Räikköseen

Kotkan Valokuvakeskuksen näyttelyvuoden 2009 eräs merkittävimmistä kohokohdista on kansallisesti tunnetun ja tunnustetun sekä maailmalla loistavasti menestyneen Formula-1 kuvaajan, Kauhajoella 1945 syntyneen Antti Puskalan ensimmäinen henkilökohtainen valokuvanäyttely. ”Rosbergista Räikköseen” on mahtava , korkeatasoinen ja voimakkaan emotionaalinen läpileikkaus suomalaisen autourheilun kiistämättä parhaan kuvaajan elämäntyöstä. Esillä on 60 valokuvaa vuosilta 1983 – 2009. Näyttely on Kotkan Valokuvakeskuksen omaa tuotantoa ja näyttelystä tehdään mahdollisesti myös kiertonäyttely

Antti Puskala on kuvannut päätyökseen formuloita 36 vuoden ajan. 510 Grand Prix:tä ja lukemattomia F1-testiajoja. Antti Puskala on myös kuvannut MM-ralleja, niiden testiajoja ja harjoituksia ympäri maailman.

F1-kisoissa on noin 100 virallista kuvaajaa, joilla on pysyvä passi kisoihin. Jotta passi pysyy voimassa, on kuvaajan julkaistava vähintään 240 kuvaa vuosittain lehdistössä. Lehtileikkeet toimitetaan Pariisiin FIA:lle, joka antaa kuvausoikeudet.

Antti Puskala© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Antti Puskala© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Antti Puskala© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Antti Puskala© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta.

Antti Puskala on tällä hetkellä ainoa suomalainen kuvaaja F1:ssä, joten voidaan todeta hänen olevan ”paras suomalainen F1-kuvaaja”. Viralliset kuvaajat käyttävät numeroitua kuvausliiviä. Formulaviikonloppuna Antti Puskala saapuu torstaina kisakaupunkiin. Kuvauspäivät perjantaista sunnuntaihin ovat todella hektisiä, lähes infernaalisia. Kuvauspäivä alkaa aamulla kello seitsemän ja päättyy usein vasta kello 22:00. Maanantaina on edessä paluu kotimaahan.
Antti Puskala käyttää Canonin huippuluokan digitaalikameroita, joita keikoilla mukana on aina kaksi. Lisäksi matkassa on aina erilaisia objektiiveja. Suoratulostus antaa mahdollisuuden kuvien tulostamiseen myös tarvittaessa paikan päällä.

Kun filmiltä siirryttiin digitaalisuuteen on kuvien määrä lisääntynyt valtavasti ja myös kuvaamisesta on tullut nopeatempoisempaa. Virallisia henkilökuvia F1-kuljettajista saavat ottaa vain viralliset kuvaajat kauden alkaessa Australian osakilpailun yhteydessä. FIA järjestää myös Japanin osakilpailun yhteydessä ”luokkakuvauksen”, jossa F1-kuljettajat poseeraavat yhdessä.

Antti Puskala on suomalaisen autourheilun kokenein valokuvaaja. Hänen elämäntyönsä muistetaan ja tullaan muistamaan erityisesti Formula 1 – kilpailuista. Lukuisat lehdet Suomessa ja ympäri maailman ovat julkaisseet hänen kuviaan.


28.05. – 21.06.2009
Jussi Aalto: Muotokuvaretrospektiivi

Jussi Aalto (s.1945) on valokuvaaja ja valokuvauksen opettaja, joka tunnetaan parhaiten muotokuvistaan.

Hän toimi helsinkiläisen Kameraseura ry:n puheenjohtajana vuosina 2002-2006. Vuosina 1978 ja 1985 Aalto sai valokuvataiteen valtionpalkinnon. Vuonna 2006 hänelle myönnettiin elinikäinen taiteilijaeläke.

Aalto on pitänyt yli 20 valokuvanäyttelyä, useimmat Helsingissä ja eri puolilla Suomea, mutta muutaman myös ulkomailla. Aalto on tehnyt seitsemän kirjaa. Hän toimi 1969-70 Kamera-lehden toimitussihteerinä.

Urho Kekkonen - Jussi Aalto© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Väinö Linna - Jussi Aalto© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Carolyn Carlson - Jussi Aalto© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Luento 6.6.2009 - Jussi Aalto© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta.

24.04. – 23.05.2009
Kari Pullinen: Kansallismaisema

Helsinkiläinen Valokuvaaja Kari Pullinen on pitkän linjan kuvaaja, jonka teoksia näkyy useissa suomalaisissa ja ulkomaisissa julkaisuissa.

Yhdessä taiteilija Rosa Liksomin kanssa Pullinen on tuottanut innovatiivisen kuvakokonaisuuden suomalaisesta kansallismaisemasta ja yhdistettynä toiseuteen.

Kari Pullinen© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Kari Pullinen© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Kari Pullinen© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta.
Kari Pullinen© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Kari Pullinen© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Kari Pullinen© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta.

 

 

Rosa Liksom (oik. Anni Ylävaara, s. 7.1.1958 Ylitornio) on suomalainen kirjailija ja kuvataiteilija. Liksom on opiskellut antropologiaa ja yhteiskuntatieteitä Helsingissä, Kööpenhaminassa ja Moskovassa. Hänen teoksiaan on käännetty kymmenille kielille, ja hänen onkin todettu päässeen irti pohjoissuomalaisesta ja kansallisesta kontekstista ja saaneen eräänlaisen maailmankansalaisen leiman. Novellikokoelmien ja romaanien lisäksi Liksom on tehnyt sarjakuvia, maalauksia, elokuvia, näytelmiä ja lastenkirjoja.

Julkisuudessa usein aurinkolasien taakse kätkeytyvän Liksomin imago on nähty jonkinlaisena kokonaistaideteoksena, jonka osia hänen tuotoksensa ovat. Erityisesti romaani Kreisland (1996) on kirvoittanut tällaisia tulkintoja. Liksomin taiteilijakuvaa voidaan pitää analogiana hänen tuotannolleen sarjalliselle, itseään parodioivalle esitystavalle. Liksomin tuotanto on nähty niin pohjoissuomalaisena kansankuvauksena kuin sen parodiana.

Liksom aloitti kirjallisen uransa novellikokoelmilla Yhden yön pysäkki (1985) ja Unohdettu vartti (1986), jotka ovat luettavissa kuvauksena vähäosaisista ja syrjäytyneistä. Alkutuotanto vastaanotettiinkin suomalaista todellisuutta kuvaavina dokumentteina. Liksomin kirjallinen tyyli kuvataan usein postmodernismiksi. Liksomin tuotannon keskeisiä teemoja ovat nainen, vallankäyttö ja seksuaalisuus. Liksom mainitaan usein toisen tornionjokilaaksolaisen kirjailijan, Timo K. Mukan, temaattisena perijättärenä: muun muassa väkivalta ja ahdistus ovat molempien teoksissa toistuvia aiheita.


20.3.2009 – 18.04.2009
Leena Louhivaara: Saa Katsoa

Saako sinua katsoa.
Saatko sinä katsoa.

SAA KATSOA!

Ja kenen silmin.

Kaksitoista naista –
kaksitoista kuvaa rintasyöpään sairastuneista naisista.

Leena Louhivaara© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Leena Louhivaara© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Leena Louhivaara© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Leena Louhivaara© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta.

 

 

 

 

 

 

Alussa oli selvää vain valokuvanäyttelyni nimi: SAA KATSOA.
Kuvatessani selveni myös näyttelyn luonne. Se on puoliksi valokuvaa, puoliksi tunnetta.

Sain kuvattavakseni 12 eri-ikäistä rintasyöpään sairastunutta naista. Ketään heistä en tuntenut ennalta. Suurin osa kuvattavista tuli mukaan kuultuaan projektistani rintasyöpäyhdistyksen kautta. Voin vain ihailla näiden naisten rohkeutta tulla kuvatuksi sekä antautua näyttämään ja tekemään omaa kuvaansa.


12.02. – 14.03.2009
Sami Hyrskylahti: Venäläisestä nykyvalokuvauksesta

 

Sami Hyrskylahti© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Sami Hyrskylahti© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Sami Hyrskylahti© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta.
Sami Hyrskylahti© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Sami Hyrskylahti© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta. Sami Hyrskylahti© - Kuvaa ei saa käyttää eikä kopioida ilman kuvaajan suostumusta.

8.1. – 7.2.2009
Rami Hanafi: Out and

Out and – Valokuvia lumilautailusta ja matkan varrelta.

Rami Hanafi©

Julkinen ja yksityinen kuva kasvoista, elämästä lumilautailun takana sekoittuvat Out and -valokuvanäyttelyssä. Lehtien sivuilta tutumpi urheilukuvasto saa seurakseen intiimin katsauksen ammattilaislumilautailijoiden tarinoihin, tarkastellen elämäntapaa, joka monelle nuorelle esittäytyy haaveena ja unelmana.

Rami Hanafi (Tampere 1979) yhdisti kaksi harrastustaan, lumilautailun ja valokuvauksen, yli kymmenen vuotta sitten ja on sen jälkeen seurannut lajin ja urheilijoiden perässä ympäri maailmaa. Valokuvaajauran alkulähteillä lumilautailulla oli suuri inspiroiva rooli hänen työssään. Inspiraatio, tulkinta ja luovuus yhdistää näitä kahta lajia. Hanafin journalistinen tarinankerronta sekoittuu näyttelyssä yksittäisten actionkuvien illuusion omaisiin tunnelmiin.

Hanafi on kuvannut suomalaisten ja ulkomaalaisten laskijoiden lehtihaastatteluja ja mainoksia, unelmalaskuja ja voiton hetkiä, unohtamatta kiiltävän kolikon kääntöpuolta. Tänä päivänä hänen kuviaan voi nähdä säännöllisesti alan suurimmissa kotimaisissa ja kansainvälisissä julkaisuissa.

Usean suomalaisen huippulaskijan inspiroimana Hanafi on antanut heistä vahvan näkemyksensä julkaistuun kuvastoon. Näiden viimeisteltyjen action- ja henkilökuvien lisäksi Kotkan valokuvakeskuksessa on esillä rosoisempi katsaus vuosien varrella koettuihin matkoihin ja hetkiin, lähellä ja kaukana.

Useiden kansainvälisten ryhmänäyttelyiden jälkeen Out and on Hanafin ensimmäinen yksityisnäyttely aiheesta.

Rami Hanafi© Rami Hanafi© Rami Hanafi© Rami Hanafi©

« sivu 1 ... 9, 10, 11, 12 »