Valokuvaaja vangitsee kauneimmat hetket

Valokuvataide on parhaimmillaan mykistävää ja saa katsojan haukkomaan henkeään. Joskus täydellisen valokuvan ottamiseen tarvitaan myös onnea, mutta suurimmassa osassa on siitä huolimatta kuvaajan kyky katsoa ja hahmottaa maailmaa sekä eri kuvakulmia yhdessä taitavan kameran käytön kanssa. Valokuvat voivat liikuttaa, koskettaa, herättää kysymyksiä ja ajatuksia tai vain yksinkertaisesti tarjota visuaalisia elämyksiä katsojalleen. Vaikka esimerkiksi muotokuvia rakennetaan huolellisesti valot, varjot ja kuvakulmat huomioiden, on valmis valokuva silti aina tulkinta yhdestä, sadasosasekunnin pituisesta hetkestä, jonka valokuvaaja on onnistunut vangitsemaan.

Tietoisuus siitä, että hetki ei tule toistumaan, viimeistelee teoksen ainutlaatuisuuden. Tässä blogissa liikutaan valokuvauksen maailmassa ja tarkastellaan tämän hienon taidemuodon eri puolia. Tervetuloa viihtymään ja vaikuttumaan.

Myös puhelimella saa hyviä kuvia

15 Jan 2021

Kun kameralla varustetut matkapuhelimet alkoivat yleistyä Suomessa 2000-luvun alussa, niiden kuvanlaadulle lähinnä naureskeltiin, koska digikameroilla sai niin paljon parempia kuvia. Nykyään tilanne on toinen ja älypuhelimen kamera ottaa jopa parempia kuvia kuin jotkin perinteiset kamerat. Älypuhelimella saa otettua hyvinkin tasokkaita kuvia, kunhan vain uhraa ensin vähän aikaa ja tutustuu aiheeseen edes pintapuolisesti.

Valokuvauksen alkeilla uuden harrastuksen alkuun

6 Dec 2020

Oletko kiinnostunut valokuvauksesta ja haluaisit parantaa kuvaustaitojasi, muttet oikein tiedä, mistä aloittaa? Suosittelemme aloittamaan mielenkiintoisista aiheeseen liittyvistä YouTube-videoista, joiden avulla pääset helposti alkuun. Tutustu esimerkiksi kameran erilaisiin aukkoihin, suljinaikoihin ja ISO-arvoihin Kamerakoulun selkeän videon avulla. Opit hetkessä tärkeitä termejä, jotka auttavat sinua kehittämään kuvaustaitojasi. Tutustu myös muihin Kamerakoulun videoihin!

Valokuvausvinkkejä aloittelijoille

12 Jun 2020

Valokuvaamisesta on tullut yleisempää kuin koskaan älypuhelimien aikana ja sosiaalisessa mediassa ihmiset julkaisevat mitä hienoimpia kuvia ympäri maailmaa. Vaikka älypuhelin on ehkä se helpoin vaihtoehto kuvaamiseen, haluaa moni lisäominaisuuksia, kuten vedenalaisen kuvaamisen ja tarkemman zoomaus mahdollisuuden kuvatessaan. Tärkeimpiä asioita kuvatessa ovat kuvakulmat, valaistus ja kuvankäsittely.

Vinkkejä parempiin kuviin

Valaistus

Paras valaistus kuvatessa on luonnonvalo, joten kannattaa valita kuvauspaikka ulkotiloista tai sisätiloissa ikkunan vierestä. Ulkona kuvatessa parhaat ajat ovat monesti auringonlaskun ja nousun aikaan. Sisätiloissa ulkoista salamavaloa käytettäessä kuvaaja voi heijastaa salaman seinän tai katon kautta, jolloin kuviin tulee niin sanotusti pehmeämmät varjot. Myös ihon kiiltävyys ja punaiset silmät eivät pääse yllättämään kuvaajaa kun salama heijastetaan sisätilojen pintojen kautta.

Kuvankäsittely

Nykyään kuvia voi käsitellä erilaisilla sovelluksilla ja kuvista saakin miellyttävämmän näköisiä käsittelemällä ne. Tietokoneille löytyy myös ohjelmia, joiden avulla kuvaaja voi leikata ja editoida esimerkiksi lyhyitä videoita. Kuvankäsittelyssä voidaan muokata kuvan asentoa, varjoja, kontrastia, värikylläisyyttä sekä väritasapainoa, jolloin kuvasta tulee ammattimaisemman näköinen.

Kuvakulmat

Ottaessaan valokuvia kuvaajan kannattaa varmistaa, että aurinko on parhaassa tapauksessa selän takana, horisontti on mahdollisimman suorassa ja kuvattava kohde on oikeassa asennossa. Rajatessaan esimerkiksi ihmisiä tai eläimiä ulos kuvasta, kohde tulisi rajata kokonaisuudessaan ulos eikä esimerkiksi niin, että puolet henkilöstä näkyy kuvassa.

Mikä kamera sopii aloittelijalle

Aloittelijat voivat harjoitella kuvaamista hyvän kameran omaavilla älypuhelimilla tai vaikka digitaalisilla järjestelmäkameroilla jos kipinä kuvaamiseen on syttynyt. Vedenalaiseen kuvaamiseen löytyy omat laitteensa ja droneilla saa uutta kuvakulmaa yläilmoista kuvattaessa.

Digitaaliset järjestelmäkamerat

Aloittelijan kannattaa alussa miettiä kamerasettejä, jotka sisältävät kameran rungon lisäksi sopivan objektiivin zoomausta varten. Yleensä 18-55mm objektiivi on aloittelijan tarpeille tarkoitettu ja sopii niin maisema- kuin potrettikuvien kuvaamiseen. Alan luotettavat konkarit ovat Canon ja Nikon, jotka valmistavat kameroita harrastelijoillekin sopivilla hinnoilla ja soveltuvat niin valokuvaamiseen kuin lyhyisiin videoihin.

Vedenalainen valokuvaaminen

Aloittelijoille parhaat välineet vedenalaiseen valokuvaamiseen ovat 2010-luvulla yleistyneet action-kamerat, kuten GoPro. Kameran voi ottaa mukaan mennessään snorklaamaan, sukeltamaan tai vesiurheilemaan esimerkiksi surffaamaan. Action-kamerat on suojattu vedenkestävällä sukelluskotelolla, joka kestää yleensä vedenpainetta n. 40 metrin syvyyteen asti. Kameroihin on saatavilla erilaisia lisäosia, joilla ne voidaan kiinnittää esimerkiksi surffilautaan tai niihin pystytään lisätä kelluke joka estää laitteen uppoamisen veteen.

Drone kuvaaminen

Droneja on saatavilla laajasta hintahaarukasta ja osa niistä on harrastelijakäyttöön sopivia. Droneilla lennettäessä kannattaa ottaa selvää alueista joilla niillä saa lentää, sillä esimerkiksi lentokenttien läheisyydessä niitä ei saa operoida. Dronen myyjältä on suositeltavaa myös udella kyseisen laitteen mahdollisista lentoluvista, osa näistä painovoimaa uhkaavista laitteista sen nimittäin painonsa ja kokonsa vuoksi tarvitsee.

Lisälaitteet

Lisälaitteita objektiivin lisäksi voivat olla kameralaukku, ulkoinen salamavalo ja tripod jalusta. Pidempien videoiden kuvaamista varten kannattaa miettiä tripodin hankintaa, jotta kameralle löytyy tasainen alusta myös ulkotiloissa. Ulkoinen salamavalo sopii niille, jotka ovat kiinnostuneita potrettivalokuvaamisesta ja tulevat todennäköisesti kuvaamaan sisätiloissa. Vedenalaiseen kuvaamiseen voi hankkia suojakoteloita kameroille.

Kameroiden hinnat

Halvimmat uudet digitaalisten järjestelmäkameroiden hinnat pyörivät 500 euron molemmin puolin. Kameroita voi etsiä käsiinsä myös käytettyinä, sillä kuvaamiseen enemmän syventyneet ovat mahdollisesti hankkineet itselleen sopivampia kameroita ja haluavat eroon vanhemmista välineistään. Mikäli harrastus vaatii kuitenkin pientä rahoitusta suosittelemme tarkastamaan parhaat vaihtoehdot täältä!

Valokuvaamaan!

Aloittelevan valokuvaajan kannattaa miettiä mitä haluaa kuvata ja keskittyä siihen. Osa voi keskittyä luontokuvaamiseen toiset potretteihin. Jos omaa kärsivällisen luonteen ja on kiinnostunut eläimistä voi kuvaaja mennä luontoon väijymään metsän asukkeja kuvattavaksi. Potrettien tapauksessa taasen monet pyytävät malleja kuvattavaksi ja antavat palkaksi esimerkiksi otetut valokuvat. Parasta on se, että harjoitella voi melkein missä ja milloin vain!

Hyödynnä valoa kuvissasi

2 Jun 2020

Valon hyödyntäminen on tärkeä keino, kun haluat saada aikaan näyttäviä ja huomiota herättäviä kuvia! Jo yhdellä valolla on mahdollista saada aikaan hyvinkin erilaisia valosettejä. Leiki valolla ja tutustu erilaisiin tapoihin käyttää valoa. Esimerkiksi kasvokuvissa valoa käyttämällä voidaan saada aivan erityisen imartelevia kuvia. Hyödynnä kuvaamisessa myös tarpeen mukaan heijastinta.